Afgelopen jaar is door het College voor de Rechten van de Mens onderzoek gedaan naar het melden van seksuele intimidatie. Daaruit bleek dat slachtoffers vaak niet met hun leidinggevenden of met de interne vertrouwenspersoon in gesprek durven gaan, of om hulp durven vragen. Uit angst of uit schaamte, maar ook omdat ze niet kunnen inschatten of het wel ernstig genoeg is wat er is gebeurd.
Want wanneer is er sprake van leuk collegiaal contact met een grapje en wanneer wordt die onzichtbare grens overschreden?
Of het ernstig genoeg is, dat bepaal jij en niemand anders. Wanneer jij het als kwetsend en grensoverschrijdend ervaart, dan is het erg genoeg om er iets mee te doen.
Weet je nog het gezegde: wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft....... Het gedrag van jouw collega(s) zegt alles over jouw collega(s) en dus niets over jou. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Want hoe doe je dat, hoe laat je dat gedrag bij de ander. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan, assertief zijn en met een beetje humor je grens stellen. En dat is niet altijd voor iedereen haalbaar. Een pestkop raakt jou precies op dat moment dat jij niet lekker in je vel zit. En dan ben je weerloos.
Toch is het goed om gelijk actie te nemen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag. Ook al is het lastig, zoek gelijk iemand die naar je kan luisteren, die jou kan helpen. Hoe eerder het stopt hoe beter.
Over assertief zijn. Over lef hebben en moedig zijn.
De kunst is om je grens over te brengen in de IK BEN OKÉ JIJ BENT OKÉ boodschap.
Zeg bijvoorbeeld:
Jan dit vind ik niet prettig (ik ben oké, jij bent oké)
in plaats van
Jan jij doet altijd zo flauw (jij bent niet oké, ik ben oké)
Karin dat gaat mij te ver (ik ben oké, jij bent oké)
in plaats van
Karin
jij gaat
daarin altijd veel te ver (ik ben oké, jij bent niet oké)
Ongewenst gedrag kan in elke professionele werkomgeving voorkomen. Het is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van ongewenste omgangsvormen. Wat voor de één ongewenst is, is voor de ander wellicht een grapje. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Wanneer je er mee te maken krijg ervaar je maar al te vaak stress. Stress kan leiden tot psychische en fysieke klachten en uiteindelijk zover gaan dat je er ziek van wordt.
Ongewenst Gedrag is o.a.:
Soms is het heel duidelijk dat je te maken hebt iemand die over je grens gaat. Maar soms ook niet. Dan is het moeilijk de vinger erop te leggen. Er klopt iets niet, maar wat? Blijf er eens even bij stilstaan. Praat erover met iemand die het begrijpt. Voel eens wat het met je doet.
Wanneer je op je werk te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie, is het belangrijk dat je terecht kunt bij een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf of bij een externe vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en deskundig.
Iedereen wil werken waar respectvol met elkaar wordt omgegaan en waar het veilig voelt. Echter niet in ieder bedrijf gaan de werknemers respectvol met elkaar om en is de werkplek fysiek en psychisch veilig. Dat is helaas niet zo vanzelfsprekend. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd. Dat zijn 1,2 miljoen mensen.
Maak het bespreekbaar. Blijf er niet mee rondlopen. Je bent niet raar, je stelt je niet aan. Wanneer jij voelt dat het niet oké is, dan is het niet oké. Je vraagt je wellicht af of het wel erg genoeg is om er iets mee te doen, dat je je misschien wel aanstelt. Dat is niet zo! Zoek hulp, vraag wie je vertrouwenspersoon is en neem de stap.
IN VERTROUWEN
laten we samen een veilige werkplek creëren
CONNY LUBBERSEN
Buizerd 9
3752 SG Bunschoten
06 13 18 43 77
CONNY.LUBBERSEN@GMAIL.COM
KVK 32103545