Ongewenste omgangsvormen.

Ongewenst gedrag

op de werkvloer.



HOE GA JE MET ELKAAR OM?

IS HET WEL ERNSTIG GENOEG

Afgelopen jaar is door het College voor de Rechten van de Mens onderzoek gedaan naar het melden van seksuele intimidatie. Daaruit bleek dat slachtoffers vaak niet met hun leidinggevenden of met de interne vertrouwenspersoon in gesprek durven gaan, of om hulp durven vragen. Uit angst of uit schaamte, maar ook omdat ze niet kunnen inschatten of het wel ernstig genoeg is wat er is gebeurd.


Want wanneer is er sprake van leuk collegiaal contact met een grapje en wanneer wordt die onzichtbare grens overschreden?


Of het ernstig genoeg is, dat bepaal jij en niemand anders. Wanneer jij het als kwetsend en grensoverschrijdend ervaart, dan is het erg genoeg om er iets mee te doen.

ongewenst gedrag, ongewenste omgangsvormen, wat is pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, psychosociale arbeidsbelasting, grensoverschrijdend gedrag, agressie, geweld

GEDRAG VAN DE ANDER HOORT BIJ DE ANDER

Weet je nog het gezegde: wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft....... Het gedrag van jouw collega(s) zegt alles over jouw collega(s) en dus niets over jou. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Want hoe doe je dat, hoe laat je dat gedrag bij de ander. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan, assertief zijn en met een beetje humor je grens stellen. En dat is niet altijd voor iedereen haalbaar. Een pestkop raakt jou precies op dat moment dat jij niet lekker in je vel zit. En dan ben je weerloos.


Toch is het goed om gelijk actie te nemen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag. Ook al is het lastig, zoek gelijk iemand die naar je kan luisteren, die jou kan helpen. Hoe eerder het stopt hoe beter.


TIPS HOE OM TE GAAN MET ONGEWENST GEDRAG
Je mag je grens stellen en zeggen dat je je ongemakkelijk voelt.
Dit gaat over weerbaar worden en aangeven dat je het niet leuk vindt.

Over assertief zijn. Over lef hebben en moedig zijn.


De kunst is om je grens over te brengen in de IK BEN OKÉ JIJ BENT OKÉ boodschap.


Zeg bijvoorbeeld:

Jan dit vind ik niet prettig (ik ben oké, jij bent oké)

in plaats van

Jan jij doet altijd zo flauw (jij bent niet oké, ik ben oké)


Karin dat gaat mij te ver (ik ben oké, jij bent oké)

in plaats van

Karin jij gaat daarin altijd veel te ver (ik ben oké, jij bent niet oké)

WAT ZIJN ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN?

Ongewenst gedrag kan in elke professionele werkomgeving voorkomen. Het is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van ongewenste omgangsvormen. Wat voor de één ongewenst is, is voor de ander wellicht een grapje. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Wanneer je er mee te maken krijg ervaar je maar al te vaak stress. Stress kan leiden tot psychische en fysieke klachten en uiteindelijk zover gaan dat je er ziek van wordt.


Ongewenst Gedrag is o.a.:


  • Pesten: herhaald ongewenst negatief gedrag, waartegen iemand zich niet kan verdedigen. Pestgedrag kan direct gericht zijn tegen de persoon, bijvoorbeeld kleinerende en vernederende opmerkingen, voortdurende kritiek, fysiek aanvallen of bedreigen. Pesten kan ook minder direct: iemand isoleren, buitensluiten en negeren of roddelen, kwaadaardige geruchten, leugens en valse beschuldigingen verspreiden.


  • Seksuele intimidatie: elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag in de werkomgeving, die een werknemer tegen wie het is gericht, als ongewenst ervaart. Dit kan verbaal zijn, maar ook non-verbaal: het tonen van seksueel getinte of pornografische afbeeldingen (ook via mail, WhatsApp of sms), aanstaren of seksueel gerichte gebaren. Daarnaast kan seksuele intimidatie fysiek zijn. Dat zijn alle vormen van ongewenst lichamelijk contact: een arm om de schouder, beetpakken, knijpen, zoenen, aanranden en verkrachten.


  • Agressie en geweld: een werknemer angst aanjagen of onder druk zetten door psychisch of fysiek geweld of door te dreigen met bijvoorbeeld ontslag of andere sancties.


  • Discriminatie: direct of indirect onderscheid op basis van bijvoorbeeld etnische achtergrond, seksuele geaardheid of geslacht. Discriminatie kan zich uiten in pestgedrag of (seksueel) intimiderend gedrag.


WELKE PESTKOPPEN ZIJN ER?

SOMS KUN JE ER DE VINGER NIET OP LEGGEN

Soms is het heel duidelijk dat je te maken hebt iemand die over je grens gaat. Maar soms ook niet. Dan is het moeilijk de vinger erop te leggen. Er klopt iets niet, maar wat? Blijf er eens even bij stilstaan. Praat erover met iemand die het begrijpt. Voel eens wat het met je doet.

WAT IS DE GRENS

Het is belangrijk dat je met je problemen terecht kunt bij een vertrouwenspersoon binnen jouw bedrijf en nog beter is het als jouw bedrijf een overeenkomst heeft afgesloten met een externe vertrouwenspersoon. Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en deskundig.


Vraag je werkgever eens naar het beleid om ongewenste omgangsvormen te voorkomen. Wanneer het er niet is, stel dan voor om samen met collega's een opzet te maken of laat je door mij als externe vertrouwenspersoon adviseren in het opstellen van een gedragscode.

NOG EVEN OP EEN RIJ:



  • Jouw werkgever dient beleid te maken
  • dit te communiceren
  • actief aan te bieden
  • regelmatig te herhalen
  • en nieuwe werknemers op de hoogte te brengen van de gedragscode
  • Wat doet jouw werkgever om ongewenste omgangsvormen te voorkomen?
  • Wat is de gedragscode?
  • Wat is het beleid?
  • Welke afspraken zijn gemaakt?
  • Wie is de vertrouwenspersoon?
  • Hoe kun je de vertrouwenspersoon benaderen?
  • Voor welke problemen?
  • Hoe dien je een formele klacht in?

WAT VEROORZAAKT WERKSTRESS?

Factoren die PSA en daarmee mogelijk ook werkstress kunnen veroorzaken, zijn de genoemde:



PSA kan leiden tot gezondheidsproblemen en ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Dat is gewoon heel erg vervelend, daar zit je echt niet op te wachten want de weg terug is extra moeilijk. Daarom is het belangrijk gelijk werk te maken van grensoverschrijdend gedrag.

OVER JOUW GRENS

Wanneer je op je werk te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie, is het belangrijk dat je terecht kunt bij een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf of bij een externe vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en deskundig.

MET PLEZIER WERKEN

Iedereen wil werken waar respectvol met elkaar wordt omgegaan en waar het veilig voelt. Echter niet in ieder bedrijf gaan de werknemers respectvol met elkaar om en is de werkplek fysiek en psychisch veilig. Dat is helaas niet zo vanzelfsprekend.  Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd. Dat zijn 1,2 miljoen mensen.

WAT KUN JE ZELF DOENNieuwe alinea

Maak het bespreekbaar. Blijf er niet mee rondlopen. Je bent niet raar, je stelt je niet aan. Wanneer jij voelt dat het niet oké is, dan is het niet oké. Je vraagt je wellicht af of het wel erg genoeg is om er iets mee te doen, dat je je misschien wel aanstelt. Dat is niet zo! Zoek hulp, vraag wie je vertrouwenspersoon is en neem de stap.

Share by: